Historien om Et Fælles Inddrivelsessystem – EFI
Inddrivelse af gæld til det offentlige lå frem til år 2005 hos kommunerne, politiet, Økonomistyrelsen og Told og skat.
I 2004 og 2005 opstod idéen til EFI-systemet. Daværende Told- og Skattestyrelsen besluttede, at det skulle indføres, fordi inddrivelse af gæld var en tung opgave. I 2005 overgik inddrivelsen borgernes samlede gæld til det offentlige til Skat.
I 2005 gik designet af det nye system gik i gang. Systemet ville være færdigudviklet og klar til brug i 2007.
I 2007 var systemet ikke klar til brug, og det blev besluttet, at det skulle videreudvikles, så det kunne tages i brug i 2009. Hele inddrivelsesopgaven, som Skat fik i 2005, havde de stadigvæk, men altså uden det nye inddrivelsessystem.
Finansministeriet forlangte ydermere i 2007 at medarbejdere skulle afskediges i, fordi der ikke ville være brug for så mange medarbejdere med et effektivt it-system. Man ville kunne spare penge på lønninger.
I 2009 da systemet, efter planen skulle tages i brug, virkede det ikke. Gælden til det offentlige var nu vokset til 67 milliarder.
Selvom systemet ikke virkede, medarbejdere var blevet afskediget og gælden var vokset til 67 milliarder, var man imidlertid så sikre på, at systemet ville komme til at fungere, at man kappede båndene til tidligere systemer. Det blev dermed umuligt at gå tilbage til de gamle systemer.
I 2010 kritiserede statsrevisorerne meget skarpt, at der ikke var styr på inddrivelsen af borgernes restancer til det offentlige
Der skulle komme til at gå 4 år før systemet kunne tages i brug.
Det blev først taget i brug i 2013.
Desværre var systemet ikke godt nok, da det endelig blev taget i brug i 2013. Datagrundlaget var for dårligt. Når data kom ind i EFI, kunne systemet ikke finde ud af, om gælden var forældet, det skrev forkerte datoer, det kunne ikke opsummere saldi, og det kunne ikke finde ud af, hvad en borger eller en virksomhed skyldte.
På dette tidspunkt havde man arbejdet på systemet i 8 år, og de helt elementære ting var ikke på plads…?.
Ifølge Statsrevisorerne var restancerne nu steget til knap 86,8 milliarder kroner, og endnu en gang kritiserede de i 2014 Skat i skarpe vendinger for restancerne.
I september 2015 suspenderede skatteminister Karsten Lauritzen (V) så endelig Skats inddrivelsessystem, EFI.
– Systemet er så fejlbehæftet, at der ikke er nogen anden mulighed politisk og fagligt end at lukke det ned. Borgere og virksomheder skylder Skat 74 milliarder. Men ikke alt kan inddrives, sagde ministeren på pressemødet.
Det er denne gæld, der her i begyndelsen af 2017 er meget tæt på 100 milliarder. Gælden vokser med godt en milliard om måneden, og det vil den blive ved med en tid endnu.
Der findes kun et dækkende ord for dette: SKANDALE.
Der er ikke placeret noget politisk ansvar for skandalen, men i perioden fra 2005 til 2011, hvor de grundlæggende beslutninger blev taget, var Venstre regeringsparti.
Fra 18. februar 2005 til 23. november 2007:
Statsminister: Anders Fogh Rasmussen, Økonomi- og erhvervsminister: Bendt Bendtsen, Finansminister: Thor Pedersen, Skatteminister: Kristian Jensen
Fra 23. november 2007 til 5. april 2009:
Statsminister: Anders Fogh Rasmussen, Økonomi- og erhvervsminister: Bendt Bendtsen/Lene Espersen, Finansminister: Lars Løkke Rasmussen, Skatteminister: Kristian Jensen
Fra 5. april 2009 til 3. oktober 2011:
Statsminister: Lars Løkke Rasmussen, Økonomi- og erhvervsminister: Lene Espersen/Brian Mikkelsen, Finansminister: Claus Hjort Frederiksen, Skatteminister: Kristian Jensen/Troels Lund Poulsen/Peter Christensen