Folkeafstemning?

Husker du dagen den 25. maj 2014?   – Det var en søndag…..?   Nej -?

Nå, men okay, den dag var der folkeafstemning i Danmark.

Folkeafstemning om Danmarks tilslutning til den fælles europæiske patentdomstol. Danskerne stemte ja, og det betyder, at vi nu er tilsluttet en fælles europæisk patentdomstol, der skal tage stilling til krænkelser og gyldigheder af europæiske virksomheders patenter, herunder altså også danske.

Folkeafstemningen blev en realitet fordi Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke ønskede at stemme for forslaget i folketinget. Forslaget skulle nemlig vedtages i folketinget med fem sjettedels flertal, fordi det ifølge Grundloven kræves, hvis det vurderes at forslaget vil betyde, at Danmark afgiver suverænitet.

Folkeafstemningen blev altså nødvendig fordi spørgsmålet om tilslutning til en fælles europæisk patentdomstol, af regeringen, blev vurderet til at medføre suverænitetsafståelse.

I disse måneder hastebehandles i folketinget- uden høringsfase, og med meget ringe mediedækning – “Forslag til folketingsbeslutning om tiltrædelse af Den samlede økonomi- og handelsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Canada på den anden side”. (CETA).  (Se evt. tidligere indlæg under menupunktet “Handelsaftaler”)

Hvis det var svært at få øje på suverænitetsafgivelse i forhold til patentdomstolen er der derimod hårrejsende tydeligt, at her er der tale om suverænitetsafgivelse i en grad som leder tankerne tilbage til dengang Danmark afgav Skåne, Halland og Blekinge!

Det er helt forrykt og ganske uforståeligt, at debatten i folketinget ikke foregår under henvisning til grundlovens krav om fem sjettedels flertal, når der er tale om afgivelse af suverænitet, og, såfremt dette flertal ikke kan opnåes, må det lægges ud til folkeafstemning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *